Традиционни ястия

БАКЛАВА

продукти
1 пак.
кори за баница
2 бр.
яйца
2 ч.ч.
захар
1 пак.
бакпулвер
2 с.л.
брашно тип 500
1 к.ч.
орехови ядки смлени
1.50 к.ч.
краве масло
1 с.л.
ром
1 щипка
сол
1.50 ч.ч.
вода
1 пак.
ванилия

Начин на приготвяне

Корите се разделят на две части. Половината от тях се поставят в намазнена тавичка, като се слагат две по две и се поръсват с масло.

Разстила се плънката и отгоре се слагат останалите кори, като между тях отново се слага разтопено масло.

Баклавата се пече в умерена фурна. Оставя се на изстине, нарязва се и се залива с топъл сироп.

За сиропа: 2 чаши захар, 1 и половина чаши вода, 1 ванилия или лимонови кори.

Остая се поне 1 час да поеме сиропа. Сервира се студена.